Burak czerwony to skarbnica zdrowia: jedzmy na zdrowie, surowy lub gotowany!
Dlaczego ten nasz buraczek jest taki ważny? Co on w sobie ma? Oj ma bardzo dużo… Bardzo dużo dobrego 🙂 Informacji na temat buraka jest już bardzo dużo, ale po prostu muszę jeszcze raz napisać o nich, bo są rewelacyjne!
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
- Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
- Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek. - Przeciwdziała miażdżycy,
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
Informacje: www. vrota.pl, Książka zdrowa żywność.
Warzywo po prostu wspaniałe, oby gościło na naszym stole jak najczęściej!
Oczywiście najwięcej tej dobroci ma sok ze świeżego buraka. Jeśli nie mamy pomysłu na potrawę z burakiem, to najprościej będzie wycisnąć z niego sok, pyszny a dostarczy organizmowi cennych składników.
Wartości odżywcze buraka (100 g)
Energia (kcal) | 38 kcal |
Energia (kj) | 158 kj |
Białko | 1.8 g |
Tłuszcz | 0.1 g |
Węglowodany ogółem | 9.5 g |
Błonnik pokarmowy | 2.2 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sód | 52 mg |
Potas | 348 mg |
Wapń | 41 mg |
Fosfor | 17 mg |
Magnez | 17 mg |
Żelazo | 1.7 mg |
Cynk | 0.57 mg |
Miedź | 0.1 mg |
Mangan | 0.44 mg |
Jod | 2.6 μg |
Witamina A | 2 μg |
Beta-karoten | 12 μg |
Witamina E | 0.03 mg |
Tiamina | 0.02 mg |
Ryboflawina | 0.05 mg |
Niacyna | 0.4 mg |
Witamina B6 | 0.05 mg |
Foliany | 87 μg |
Witamina C | 10 mg |
Zapraszam na dania z burakiem w roli głównej:
2 Comments
Zuzka 2021-07-12 at 12:51
Ja ostatnio dowiedziałam się, że sok z buraków może poprawić wytrzymałość krążeniowo-oddechową i tym samym wpłynąć na wyniki sportowe. A to dlatego, że buraki podwyższają ilość tlenku azotu. W badaniach udowodniono, że osoby, które przed wysiłkiem fizycznym piły sok z buraka wolniej się męczyły. Najlepiej jest spożywać go mniej więcej 90 minut przed aktywnością, bo stężenie tlenku azotu jest najwyższe po około 2 – 3 godzinach od spożycia.
Zosia 2021-07-12 at 20:13
To świetna informacja! Wykorzystam ją, zacznę pić przed moimi ćwiczeniami rano 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko..