Pizza też może być zdrowa! Wszystko zależy od tego jakich składników użyjemy!
Jeśli użyjemy szynki, kiełbasy z konserwantami lub sera żółtego z polepszaczami (np. chlorek wapnia, annato) to mówi to samo za siebie.
Mój ser żółty ma tylko trzy składniki (mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii mlekowej), można znaleźć go swobodnie w sklepach pośród wszystkich reklamowanych serów, które niestety zawierają polepszacze, i wcale nie jest droższy od nich. Ja, osobiście nie jem nabiału, ale jeśli kupuję dla moich dzieci, to chce mieć pewność, że nie robię im szkody. Sos pomidorowy najlepiej smakuje ten zrobiony przez nas samych, jeśli nie macie gotowego swojego przecieru pomidorowego, bardzo łatwo możecie go zrobić (Na patelnie wrzucamy masło klarowane lub olej kokosowy, rozgnieciony czosnek,pokrojone świeże pomidory bez skórki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, smażymy 15-20 minut do odparowania wody i mamy gotowy pyszny sos pomidorowy.
PIZZA – domowa najlepsza!
Potrzebujemy: Rozczyn i ciasto
- 500 g mąki + 3 łyżki mąki (mąka ekologiczna)
- 1,5 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- pół łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- szczypta soli
Składniki: wszystkiego po trochę:
- Przecier pomidorowy ,
- Oliwa z oliwek
- papryka
- cebula
- pomidory
- oliwki – które powinny mieć prosty skład, wtedy są bezpieczne( oliwki, woda, sól, regulator kwasowości – kwas mlekowy). Kwas mlekowy (E 270) Jest nieszkodliwy, produkowany z serwatki, skrobi kukurydzianej, ziemniaków i melasy. Ma duże właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe i przeciwgnilne. Stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelit i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego. Dlatego tego składnika absolutnie nie trzeba się obawiać. Jednak został on zaznaczony na pomarańczowo, bo jest regulatorem kwasowości.
Szukajmy oliwek bez konserwantów oraz stabilizatorów (glukonian żelazawy – E 579, substancje zagęszczające E401, E412, substancje stabilizujące E509, alginian sodu, guma guar, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: sorbinian potasu – OMIJAJ TO Z DALEKA!
- kurczak lub kiełbasa – tylko z chowu bezpiecznego ekologicznego od rolnika, (bez hormonów, antybiotyków i polepszaczy smaku)
- szpinak, rukola lub szczypiorek – do wyboru.
- ser żółty, mozzarella lub wegański – tylko z bezpiecznym składem! Uważaj jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorku wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 – NIE JEDZ TEGO!!
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: W dużym kubku, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!) dodajemy pokruszone drożdże, cukier , 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
- Do miski wsypujemy 500 g mąki, wlewamy nasz zaczyn, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy kształt, układamy na papierze do pieczenia lub w specjalnych formach na pizze. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.
- Gdy ciasto podrośnie, smarujemy oliwą, następnie nakładamy przecier pomidorowy, posypujemy bazylią i solą , nakładamy swoje wybrane produkty.
- Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 C) pieczemy około 20 minut w 200 C.
Naszą ulubioną wersją pizzy jest 🍕 szpinakowa i z tuńczykiem 🙂 ♥️
Robi się ją bardzo szybko 🙂
Potrzebujemy : pizza ze szpinakiem
- 1 torebka szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Około 100 ml śmietanki słodkiej (u mnie z orzechów nerkowca)
- Masło klarowane
Dodatkowo :
- Ser feta (u mnie ser kozi)
- Przecier pomidorowy
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak, zakrywamy pokrywką, dusimy do momentu rozmrożenia. Nastepnie dodajemy śmietankę, rozgnieciony czosnek, sól, dusimy chwilę.
- Na wyrośnięte ciasto rozsmarowujemy 2 łyżki oliwy, następnie nakładamy sos szpinakowy.
- Na szpinaku polewamy kilka łyżek przecieru pomidorowego 🍅,
- Układamy ser feta
- Wkładamy do rozgrzanego pieca.
- Obsypujemy obficie świeżym szczypiorkiem.
Pizza z tuńczykiem
Potrzebujemy :
- 1 słoiczek tuńczyka w oliwie
- Przecier pomidorowy
- Mozzarella
Przygotowanie :
- Na wyrośnięte ciasto rozsmarowujemy 2 łyżki oliwy.
- Smarujemy przecierem pomidorowym
- Układamy tuńczyka
- Posypujemy mozzarellą
- Wkładamy do rozgrzanego pieca
- Obsypujemy obficie świeżym szczypiorkiem.
Smacznego 😋🍕
1 Comment
DobreBoBio 2020-01-05 at 21:22
NIE WŁOSKA ALE DOBRA!