Żurek to jedna z pierwszych zup, które gościły na naszych stołach.. Pyszny rozgrzewający z bogactwem warzyw, jajek i kiełbasy. Mój żurek idealny, swój smak zawdzięcza przygotowanemu wcześniej zakwasowi. To on decyduje o smaku całej potrawy, dlatego warto zrobić go samodzielnie ( Przepis TU). Następnym bardzo ważnym składnikiem jest surowa biała kiełbasa, musi być świeża, bez jakichkolwiek konserwantów, z mięsa od zwierząt, gdzie nie podawane są hormony i antybiotyki.
Żurek na białej kiełbasie
Potrzebujemy :
- Ugotowane ziemniaki (ilość według uznania)
- Ugotowane jajka (ilość według uznania)
- 4-5 surowych białych kiełbasek (kiełbaski od zaufanego gospodarza, bez konserwantów)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 7 ząbków czosnku
- około 4 grzyby suszone
- Zakwas na Żurek (jak zrobić zerknij TU)
- 2-4 łyżki śmietany słodkiej (roślinnej lub zwierzęcej)
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- Liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- 4 kuleczki pieprzu czarnego
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wkładamy kiełbaski, włączamy gotowanie, kiedy woda zacznie wrzeć, powstaną szumowiny, które starannie zbieramy.
- Następnie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby, czosnek, przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gotujemy około 40 minut.
- Po tym czasie z garnka wyjmujemy warzywa i kiełbasę, wlewamy zakwas (żytni), ilość w zależności, jaki jest preferowany smak, kwaśny, czy mniej kwaśny, dodajemy dwie łyżki śmietany, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
- Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę, kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do żuru.
- Do głębokiego talerza wkładamy ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, warzywa, dodajemy ugotowane jajko w kawałkach, zalewamy żurkiem, posypujemy świeżą natką pietruszki, ewentualnie z kleksem śmietany wiejskiej.