Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Z Serii rozgrzewająca moc zupy…pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa.
Zupa z soczewicy – pomidorowa 🍅
Potrzebujemy:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- około 300 g przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta chilli
- Pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- Pół łyżeczki lubczyku
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
- W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Do garnuszka wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, paprykę zalewamy wodą, tyle, aby zakryły warzywa, dodajemy lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw.
- Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie miksujemy na gładko, zagotowujemy, dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietanki z orzechów nerkowca.
Zupę możemy oczywiście zrobić bez pomidorów, wystarczy pominąć ten składnik.