Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa z kiszoną kapustą
Potrzebujemy:
- Kawałek kury – kury z chowu wiejskiego, ekologicznego!
- 1 Cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kiszona kapusta około 200 g.
- 5 ziemniaków
- 100 – 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- koperek lub natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- lubczyk
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy około 2 l wody, wkładamy kurę, gotujemy do momentu pojawienia się szumowin, które starannie zbieramy.
- Następnie wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy i wkładamy do bulionu, dodajemy przyprawy, gotujemy około 15 min., dodajemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, przeciśnięty czosnek, gotujemy do miękkości warzyw, następnie wlewamy przecier pomidorowy, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Gotową zupę podajemy posypaną koperkiem i natką pietruszki.