Zupa warzywna ze śmietanką z orzechów nerkowca 

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa warzywna ze śmietanką z orzechów nerkowca 

Potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek mały selera
  • Garść fasolki zielonej lub żółtej
  • Opcjonalnie : 2 garści  groszku zielonego
  • 5-7 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży koperek lub pietruszka.
  • Przyprawy: Lubczyk, sól kłodawska i pieprz czarny, 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy
  • Masło klarowane lub oliwa 
  • Garść orzechów nerkowca 

Przygotowanie:

  • Orzechy płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy. (najlepiej namoczyć orzechy 2-3 godziny wcześniej) 
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (w garnku).
  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, por) kroimy w kostkę.
  • Do garnka z cebulą, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy fasolkę, groszek oraz przyprawy, mieszamy, razem podsmażamy na lekkim płomieniu, aby się nie przypaliło a delikatnie zrumieniło, około 5 min. Następnie do podduszonych warzyw wlewamy około 1,5 litra wody, gotujemy do miękkości warzyw. 
  • Orzechy nerkowca odcedzamy, zalewamy czystą wodą około (100 ml), miksujemy na gładką śmietankę, wlewamy do zupy, doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, zagotowujemy, posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked