Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa jest bardzo aromatyczna, bardzo syta i po prostu przepyszna!
Zupa rybna — pomidorowa z dorszem
Przygotowanie:
- około 500 g dorsza
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 słoik kukurydzy (330 g)
- 200 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
- 200 g ugotowanej grubej kaszy u mnie jest to gotowane ziarno orkiszu, ale może być też np. kasza jaglana.
- Około 800 ml bulionu warzywnego (bulion warzywny gotujemy z podstawowych warzyw : marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli, czosnku, lubczyku. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać do pasty warzywnej na kanapki.
- szczypta kminku
- Pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- szczypta papryki chili
- około 50 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, kminek, paprykę słodką, kurkumę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion warzywny, przecier pomidorowy, sól, zagotowujemy, dodajemy kukurydzę, ciecierzycę, kaszę, pokrojonego w duże kawałki dorsza, gotujemy około 15-20 min. Dosmaczamy solą, chili i czosnkiem, dodajemy mleczko kokosowe, choć jeśli nie lubimy tego połączenia, spokojnie możemy z niego zrezygnować.