Zupa rybna – pomidorowa z dorszem.

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa jest bardzo aromatyczna, bardzo syta i po prostu przepyszna! 

Zupa rybna — pomidorowa z dorszem

Przygotowanie:

  • około 500 g dorsza
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 słoik kukurydzy (330 g)
  • 200 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
  • 200 g ugotowanej grubej kaszy u mnie jest to gotowane ziarno orkiszu, ale może być też np. kasza jaglana.
  • Około 800 ml bulionu warzywnego (bulion warzywny gotujemy z podstawowych warzyw : marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli, czosnku, lubczyku. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać do pasty warzywnej na kanapki.
  • szczypta kminku
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 
  • szczypta papryki chili
  • około 50 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, kminek, paprykę słodką, kurkumę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion warzywny, przecier pomidorowy, sól, zagotowujemy, dodajemy kukurydzę, ciecierzycę, kaszę, pokrojonego w duże kawałki dorsza, gotujemy około 15-20 min. Dosmaczamy solą, chili i czosnkiem, dodajemy mleczko kokosowe, choć jeśli nie lubimy tego połączenia, spokojnie możemy z niego zrezygnować.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked