Zupa pomidorowa na kurczaku eko

Dobry zdrowy drób jest dzisiaj bardzo pożądanym produktem na polskim rynku, ciężko jest znaleźć takie mięso w mieście, ale nie jest to niemożliwe. Ludzie omijają kurczaka z marketu, który jest naszpikowany antybiotykami i hormonami, strach to podać swoim dzieciom. Mięso to coraz bardziej aktywny temat, ludzie rozmawiają, pytają, szukają, dobrych źródeł zdrowego mięsa u rolników. Ja osobiście, jeśli nie mam możliwości dostania dobrego mięsa to po prostu omijamy je w menu, nie jest to problem, jest tak dużo możliwości pysznych obiadów bez mięsa, że nie stanowi to dla nas przeszkody. Jeśli uda nam się dostać czyste mięsko to oczywiście biorę w większej ilości, porcjuje i po prostu je zamrażam, uważam, że jest to lepsza opcja niż sięganie po mięso z marketu.

Zupa pomidorowa na kurczaku od rolnika

Potrzebujemy:

  • Kawałek kury od rolnika pachnącej, świeżej, nie z marketu!
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula mała
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 g śmietanki z orzechów nerkowca 

Przygotowanie:

  • Porcję kury dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie gotujemy około 15 min.
  • Do wywaru dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, lubczyk i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zagotowujemy, dodajemy śmietankę. 
  • Podajemy z makaronem orkiszowym razowym lub ryżem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked