Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-10 ziemniaków (ilość w zależności od wielkości ziemniaków i preferowanej gęstości zupy)
  • około 7 sztuk ogórków kiszonych
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Koperek (świeży lub suszony)
  • Lubczyk, sól kłodawska, pieprz.
  • Masło klarowane
  • Garść orzechów nerkowca.

Przygotowanie:

  • Do miseczki lub kubka, wsypujemy garść orzechów nerkowca, zalewamy wodą.
  • Kiszone ogórki ścieramy na grubych oczkach, przekładamy do garnuszka, podlewamy delikatnie wodą i dusimy około 10 minut.
  • W garnku na tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę.
  • Wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do zrumienionej cebuli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, chwilę razem podsmażamy.
  • Następnie wlewamy ok. 1,5-2 litry wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy podduszone ogórki kiszone.
  • Orzechy odcedzamy z wody i zalewamy świeżą, około 100 ml i miksujemy na gładką śmietankę, dolewamy do zupy, zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę gotowanej wody.
  • Na końcu dodajemy koperek i dosmaczamy solą, pieprzem i czosnkiem.





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked