Zupa krupnik

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

 

Krupnik warzywny

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek kaszy – do wyboru -jęczmienna, gryczana krakowska, jaglana  – kasze ekologiczne!. 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie,  lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Warzywa ścieramy na tarce tj. (marchew, seler, pietruszkę), lub rozdrabniamy w mikserze, ziemniaki, pora, kroimy w kostkę.
  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podduszamy chwilę, dodajemy rozdrobnione warzywa, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, mieszamy, podduszamy razem około 3-5 minut.  
  • Kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, dodajemy do warzyw, wlewamy wrzącą wodę około 2 litrów, gotujemy ok. 15-20 min do miękkości warzyw, na końcu dodajemy rozgnieciony czosnek, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Gotowy krupnik posypujemy koperkiem lub pietruszką.

Zupa krupnik tradycyjna na kurczaku

Potrzebujemy:

  • Kawałek kury  lub indyka (od rolnika nie z marketu)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek kaszy jęczmiennej ekologicznej ! Nie z marketu!
  • 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie,  lubczyk, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładam kurczaka , liść laurowy i 4 ziela angielskie, zalewam 2 litrami wody , gotujemy ok. 20 min. szumowiny ściągamy.
  • Warzywa ścieram na tarce tj. (marchew, seler, pietruszkę), kroimy ziemniaki, pora w kostkę, rozgniatamy czosnek, kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, aż będzie klarowna woda. Wszystko razem wrzucam do gotującego się wywaru, dodając lubczyk, sól i pieprz, gotujemy ok. 20 min do miękkości.
  • Wyjmuję porcję kurczaka, obskubuje mięsko i wrzucam do zupki. Posypuję koperkiem lub pietruszką.

Bardzo często robię krupnik tylko na kaszy bez ziemniaków, chyba jest nawet dla mnie lepszy 🙂 

Potrzebujemy:

  • Kawałek kury  lub indyka (od rolnika nie z marketu!) To bardzo ważne , bo cały sekret tkwi w jakości tego kurczaka. Wiejski kurczak nie potrzebuje poprawiania smaku, wystarczą mu warzywa.
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-10 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie
  • lubczyk,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładam kurczaka , liść laurowy i 4 ziela angielskie, zalewam 2 litrami wody , gotujemy ok. 20 min. szumowiny ściągamy.
  • Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w słupki.
  • Kaszę dokładnie płuczemy w wodzie, aż będzie klarowna woda.
  • Wszystko razem wrzucam do gotującego się wywaru, dodając lubczyk, sól i pieprz, gotujemy ok. 20 min do miękkości.
  • Wyjmuję porcję kurczaka, obskubuje mięsko i wrzucam do zupki. Posypuję koperkiem lub pietruszką.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked