Szybka pożywna zupa z pora, dobra na zwykły dzień ale też idealna na uroczysty obiad 🙂
➡️Zupę robię w dwóch wersjach z nabiałem lub bez nabiału 🙂 U mnie zależy to od tego, czy w danym momencie mam mleko od gospodarza, ponieważ nie używam nabiału ze sklepu… Dlaczego ? Bo on po prostu szkodzi i nie wnosi nic dobrego do organizmu naszych dzieci. Od kiedy żywię moje dzieci naturalnie nie z marketu, skończyły się wszelkie problemy brzuszkowe 🙂
Potrzebujemy:
- 1 łyżka masła klarowanego lub w wersji bez nabiału , pół łyżki oleju kokosowego.
- 1-2 pory
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 500 ml wody
- 100-200 ml mleka niepasteryzowanego wiejskiego lub w wersji bez nabiału, mleko roślinne (kokosowe, migdałowe, owsiane), możemy też dodać zamiast mleka, śmietanki z nerkowców – jak zrobić zerknij TU
- szczypta lubczyku
- szczypta kolendry
- kawałek startego imbiru (ilość według gustu)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz.
- Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i podsmażamy na rumiano.
- Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonego pora, wraz z przyprawami, chwilę razem podsmażamy (1-2 min), dodajemy wodę, mleko, gotujemy do miękkości warzyw.
- Jeśli używamy śmietanki roślinnej z orzechów nerkowca, dodajemy ją już na końcu, nie gotujemy jak mleko.
- Gdy warzywa są miękkie, dodajemy starty imbir, dosmaczamy i dokładnie miksujemy na gładki krem.