Pyszny krem, o bardzo intensywnym smaku pietruszki i słodkiej gruszki 🍐Delikatna zupka na każdą porę dnia…
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Potrzebujemy :
- Około 10 sztuk pietruszki korzenia
- 1-2 soczyste gruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 – 2 szklanki wody – ilość w zależności od preferowanej gęstości.
- Lubczyk
- Sól i pieprz
- Cynamon
Przygotowanie :
- Pietruszkę oczyszczamy, jeśli mamy swoją lub ze sprawdzonego źródła, dodajemy ze skórką, jeśli pietruszka ze sklepu obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz, podsmażamy około 5 minut, po tym czasie kroimy gruszkę w kostkę (jeśli ze sklepu zdejmujemy skórkę), dodajemy do pietruszki i razem dusimy kolejne 5 minut. Do podduszonej pietruszki, wlewamy szklankę mleka i szklankę wody, dusimy do miękkości. Całość dokładnie miksujemy, jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wody.
- Podajemy z plastrami gruszki 🍐 i oprószone cynamonem.