Pyszna zupa krem z jabłek, dobra na przekąskę lub kolację, dla małych i dużych…Szybka w przygotowaniu, ze słodkich jabłuszek…z pożywną wiejską śmietanką i żytnim makaronem….i do tego obowiązkowo cynamon…Pycha!
Potrzebujemy:
- Jabłka (słodkie)
- cynamon
- kardamon
- wiejska śmietanka (ja robię ją sama, to bardzo łatwe , wystarczy kupić prawdziwe mleko od gospodarza, wlać do słoika i zbierać z wierzchu, pyszną śmietanę), może być też jogurt naturalny.
- makaron żytni lub orkiszowy z mąki ekologicznej – Nie z marketu!
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd, kroimy w ćwiartki , wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryły jabłka, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, i pół łyżeczki kardamonu.
- Gotujemy około 15-20 min, po tym czasie miksujemy na gładko.
- Gotujemy makaron
- Krem z jabłek podajemy z makaronem, polane śmietanką, oprószone cynamonem.