Bardzo lubię zupy kremy, bo jest to szybki zdrowy posiłek, który smakuje każdej osobie w moim domu i łatwo ją przygotować z prostych składników. Zupa z groszku zielonego, super propozycja na obiad na kolację a nawet na syte rozgrzewające śniadanie 🙂
Zupa krem z groszku zielnego
Potrzebujemy:
- około 450 g zielonego groszku mrożonego
- kawałek pora
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- śmietanka słodka – ja używam tylko z orzechów nerkowca, jak dla mnie najlepsza! przygotujesz ją bardzo szybko, zerknij TU
- pestki słonecznika
- 1 łyżka masła klarowanego
- lubczyk
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojony por, cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy kawałek startego imbiru, sól, pieprz i lubczyk, mieszamy, podduszamy chwilę, wsypujemy groszek i wlewamy wodę tyle, aby zakrył groszek, gotujemy około 15 min. Po tym czasie zupkę miksujemy razem z ząbkiem czosnku, na gładki krem.
- Krem podajmy polany słodką śmietanka i posypany pestkami słonecznika.
- Bardzo lubię podawać krem z kluseczkami lanymi – PYCHA!
Kluseczki lane w wersji orkiszowej:
Potrzebujemy:
- 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4-5 łyżki mąki ekologicznej orkiszowej
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana) Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.
Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki ryżowej
- 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
- 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.