Zupa krem z ciecierzycy

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Pyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupka z ciecierzycy.

Potrzebujemy:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (dzień wcześniej zalewamy wodą ciecierzyce i zostawiamy na noc, rano resztkę wody wylewamy, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości).
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300-400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • około 200 g przecieru pomidorowego
  • kawałek imbiru
  • Pół łyżeczki carry
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • Sól
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • W garnku, na odrobinie oleju kokosowego, smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wodę, przecier pomidorowy, przyprawy, starty imbir, dusimy razem około 10-15 min. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy. Gotową zupkę miksujemy na gładko.

Dlaczego warto sięgać po ciecierzycę?

  • Jest niskokaloryczna w 100 g jest około 164 kcal.
  • Jest źródłem błonnika pokarmowego.
  • Jest źródłem choliny, która dba o pamięć, zwalcza wolne rodniki.
  • Źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
  • Obniża poziom glukozy we krwi.
  • Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Działa pobudzająco.
  • Zawartość żelaza, witaminy K i wapnia pozytywnie wpływa na strukturę kości.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked