Zupa jarzynowa

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Potrzebujemy:

  •  1 dużą marchewkę
  • 1 pietruszkę
  •  Kawałek selera
  • pół pora
  •  1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  4 ziemniaki
  •  garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • Lubczyk, sól, pieprz, koperek.
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

  • W garnku na tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulkę.
  • Warzywa ścieram na drobnej tarce (marchew, seler, pietruszka), kroimy czosnek, pora, dodajemy fasolkę, ziemniaki w kostkę, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
  • Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy 2 łyżki ryżu, liść laurowy, 3 ziela angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 15 -20 min do miękkości warzyw.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked