Pyszna aromatyczna cieplutka zupa z dyni, marchewki i jabłka.
Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa z dyni, marchewki i jabłka.
Potrzebujemy:
- Kawałek dyni (może być też mrożona).
- 4 marchewki
- 3-4 jabłka
- około 0,5 litra wody przegotowanej
- 0,5 litra mleka kokosowego
- 2 goździki
- Do przyprawienia: sól kłodawska, pieprz czarny, cynamon, kurkuma i carry (każdej po pół łyżeczki lub według upodobania).
Przygotowanie:
- Marchew i jabłka myjemy, obieramy, wkładamy do garnka, dodajemy goździki, zalewamy wodą, gotujemy.
- Dynie kroimy w dużą kostkę, wkładamy do brytfanki, pieczemy ok. 30- 40 min w temp. 200 C.
- Upieczoną dynie wrzucamy do jabłka i marchewki, wyławiamy goździki, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy carry, całość miksujemy do gładkości, doprawiamy solą i przyprawami.
- Podajemy według uznania, posypaną pestkami, dyni, słonecznika, czarnym sezamem lub z lanymi kluseczkami.
Kluseczki lane w wersji orkiszowej:
Potrzebujemy:
- 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4-5 łyżki mąki ekologicznej orkiszowej
Przygotowanie:
-
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana) Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.
Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki ryżowej
- 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
- 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
- około 3-4 łyżki wody gazowanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.