Chłodnik z botwinki

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Bardzo szybka i pyszna zupka.

Potrzebujemy:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 1 burak czerwony
  • 1 litr maślanki (lub zsiadłe mleko, jogurt naturalny)
  • pęczek szczypioru
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki zielone
  • 4-5 jajek gotowanych na twardo
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno szatkujemy w całości.
  • Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek, chwile razem smażymy, następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i startego drobno buraka, razem wszystko zasmażamy około 10-15 minut studzimy.
  • Do wystudzonej botwinki ścieramy drobno ogórki, kroimy rzodkiewkę, szczypior, koperek, zalewamy kefirem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem.
  • Pyszna i bardzo syta! Polecam na gorące dni..



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked