Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Pyszna rozgrzewająca i zdrowa zupka: O)
Zupa brokułowo — chrzanowa z pieczarkami
Potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki chrzanu czystego bez dodatków. (lub mniej, jeśli lubicie mniej ostry smak chrzanu).
- Pieczarki (ilość według gustu)
- lubczyk
- sól i pieprz.
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sezam
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy masło klarowane, roztapiamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, ziemniaki, dodajemy sól, pieprz i lubczyk, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojony brokuł, wlewamy około 1,5-2 l wody i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut).
- Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na plastry, solimy i pieprzymy i smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu (masło klarowane), na rumiano z obu stron.
- Gdy warzywa są miękkie, miksujemy całość, dodajemy chrzan, doprawiamy solą.
- Na zupę układamy pieczarki, posypujemy sezamem. Pyszna 🙂
- Moje dzieci dodają do tego łyżkę jogurtu naturalnego.
Dlaczego warto jeść brokuły…?
- Są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym, zawierają cały zestaw substancji antynowotworowych od naturalnych przeciwutleniaczy tj. karotenoidy i witamina C, przez błonnik do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
- Poprzez zawartość karotenoidów (luteinę i zeaksantynę) przeciwdziałają procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej oka. Ponadto zawartość karotenoidów sprawia, że brokuły sprzyjają utrzymaniu jędrnej, gładkiej skóry oraz sprężystych stawów.
- Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z helicobacter pylori, bakterią, która wywołuje wrzody i może się przyczynić do rozwoju raka żołądka.
- Dostarczają bardzo dużo potasu wzmacniającego serce oraz kwasu foliowego — dlatego polecane jest dla kobiet w ciąży.
- Bogate źródło witamin z grupy B i C, dzięki temu wzmacnia nam układ odpornościowy.
- Duża zawartość wapnia, razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. (zawartość wapnia podobna do zawartości wapnia w produktach mlecznych).
Dlaczego warto jeść chrzan…?
- Dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wzmacnia system odpornościowy. Stanowi doskonałe lekarstwo a męczący katar. Dzieje się tak za sprawa substancji bakteriobójczych.
- Glukozynolany zawarte w chrzanie, którymi produktami rozkładu są izotiocyjaniany (one nadają ostry smak), dzięki temu składnikowi, chrzan ma liczne właściwości lecznicze — właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wirusobójcze.
- Poprzez wysoką zawartość witaminy C dba o nasz najważniejszy układ odpornościowy.
- Pomaga w przeziębieniach, oczyszcza górne drogi oddechowe z zalegającego śluzu.
- Rozgrzewa nasz organizm, łagodzi bóle reumatyczne, stawów oraz kręgosłupa.
- Poprawia i ułatwia trawienie.
- Działa antynowotworowo.