Zdrowa i wspaniała

Zioła – Na kaszel i oskrzela.

Z serii cudowne zioła…

To, że zioła leczą, wiemy już od lat, wystarczy wybrać się na spacer, na zieloną łąkę, aby znaleźć naturalne leki na choróbska. Natura nam pomaga, lecznicze zioła, których liście, kwiaty i korzenie możemy wykorzystać przy leczeniu różnych dolegliwości, są na wyciągnięcie ręki.

Tym razem przedstawiam super mieszanki ziół na kaszel.N

  • Herbatka z mydlnicy, anyżu, lukrecji — Mydlnica usuwa flegmę z organizmu, owoc anyżu daje ciepło, lukrecja działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie- Herbatka z tych ziół to prawie antybiotyk, możemy ją stosować przy chorym gardle, przeziębieniu, przy zapaleniu oskrzeli.

Potrzebujemy: ( wszystko dostępne w sklepach Eko, sklepach zielarskich )

  • Korzeń mydlnicy 50 g.
  • Nasiona anyżu 50 g
  • Korzeń lukrecji 50 g.

Zioła mieszamy, 3 łyżeczki zalewamy 3 szklankami wody, zagotować, zakryć pokrywką na 15 minut aby doszła. Przecedzić przez drobne sitko, pić ciepłą między posiłkami.

Syrop miodowy — Gdy organizm choruje i nie może poradzić sobie ze śluzem.

Potrzebujemy:

  • 1/2 litra miodu
  • 3 łyżki zmielonych nasion anyżku
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki zmielonych nasion kozieradki

Zioła wymieszać z miodem, podawać 3 razy dziennie po łyżeczce między posiłkami.

Herbatka z kozieradki i arcydzięgla – polecana do oczyszczania z nagromadzonego śluzu przy przeziębieniach. Kozieradka rozpuszcza i wydala chorobotwórczy śluz organizmu, dzięki czemu poprawia się przemiana materii, a krew sprawniej będzie krążyć po naszym ciele.

Herbatka:

  • Nasiona kozieradki 50 g
  • liście lub korzeń arcydzięgla 50 g

Zioła wymieszać , 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, pozostawić pod przykryciem około 15 minut, przecedzić herbatkę, wypić ciepłą w ciągu dnia.

Można zrobić również wino z tych ziół – działa z podwójną siłą!

4 łyżki nasion kozieradki 4 łyżki liści lub korzenia arcydzięgla wsypać do garnka, wlać jedno wino białe, gronowe, wytrawne, gotować na małym ogniu około 20 minut, przecedzić , rozlać do butelek, pić 3 x dziennie po 3 łyżki rozcięczone z ciepłą wodą

Literatura: Stefania Korżawska




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked