Witamina PP – witamina B3 Niacyna
Funkcje witaminy PP
- potrzebna do wytwarzania energii na poziomie komórkowym oraz oddychania komórkowego
- przyłącza się do białka, tworząc enzymy, które spalają węglowodany, tłuszcze i białko
- niezbędna do przemiany materii mózgu, poprawia pamięć
- jest przeciwutleniaczem — zwalcza wolne rodniki
- wpływa na hormonalną równowagę
- reguluję nastrój psychiczny
- działa na mięśnie i tkankę łączna
- poprawia krążenie i pracę serca
- reguluje poziom cholesterolu
- gwarantuje równowagę psychiczną i dobry sen
Źródła witaminy PP
- drożdże
- otręby pszenne (w 100 g jest 8,89 mg)
- wątroba (w 100 g jest 16,70 mg)
- chude mięso kurczaka (w 100 g jest 12,44 mg)
- ryby tuńczyk (w 100 g jest 13,5 mg)
- rośliny strączkowe
- suszone owoce
- warzywa i mleko (mniejsze ilości)
Skutki niedoboru witaminy PP
- zmiany zapaleń na skórze
- nasilenie trądziku pospolitego
- obniżona siła mięśni
- zawroty i bóle głowy
- ogólne zmęczenie
- utrata apetytu
- mdłości
- biegunka
- depresja
➡️Witamina PP współpracując z innymi witaminami z grupy B, daje zdrowie i dobre samopoczucie (zdrowe nerwy, układ trawienny i skórę)
➡️Tryptofan (jeden z 9 podstawowych dla życia aminokwasów )otrzymywany z pożywienia, w połowie zamieniany jest przez ludzki organizm w niacynę.
➡️Duże dawki witaminy PP należy przyjmować pod kontrolą lekarza.
➡️Nadmiar słodyczy i cukru powoduje utraty wchłoniętej niacyny. Niedobór niacyny zdarza się rzadko, najczęściej u wegetarian, wegan czy alkoholików.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki