Witamina B6

Witamina B6 (pirydoksyna)

Funkcje witaminy B6

  • zapobiega ponad stu chorobom (zwana jest cudem natury)
  • umożliwia magazynowanie energii
  • zwiesza odporność organizmu
  • łagodzi skutki uboczne leków
  • wspomaga leczenie nerek



Źródła witaminy B6

  • drożdże piwne
  • kiełki pszenicy (w 100 g jest około 1,3 mg)
  • płatki owsiane
  • otręby (w 100 g jest około 0,2 mg)
  • orzechy (w 100 g jest około 0,4 mg)
  • kukurydza 
  • fasola
  • ciecierzyca (w 100 g jest około 0,5 mg)
  • kapusta
  • marchew
  • warzywa strączkowe
  • wieprzowina 
  • wątroba
  • ryby 
  • jajka surowe (w 100 g jest około 0,4 mg)
  • banany 

Skutki niedoboru witaminy B6

  • łojotokowe zapalenie skóry
  • stany zapalne w okolicach warg i języku
  • zapalenie spojówek
  • osłabienie, chroniczne zmęczenie
  • nerwowość
  • rozdrażnienie
  • bezsenność
  • anemia
  • nagłe skurcze mięśni

Witamina B6 nie jest magazynowana w wątrobie — jest wydalana z moczem, należy ją uzupełniać dwa razy dziennie

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked