Witamina B6 (pirydoksyna)
Funkcje witaminy B6
- zapobiega ponad stu chorobom (zwana jest cudem natury)
- umożliwia magazynowanie energii
- zwiesza odporność organizmu
- łagodzi skutki uboczne leków
- wspomaga leczenie nerek
Źródła witaminy B6
- drożdże piwne
- kiełki pszenicy (w 100 g jest około 1,3 mg)
- płatki owsiane
- otręby (w 100 g jest około 0,2 mg)
- orzechy (w 100 g jest około 0,4 mg)
- kukurydza
- fasola
- ciecierzyca (w 100 g jest około 0,5 mg)
- kapusta
- marchew
- warzywa strączkowe
- wieprzowina
- wątroba
- ryby
- jajka surowe (w 100 g jest około 0,4 mg)
- banany
Skutki niedoboru witaminy B6
- łojotokowe zapalenie skóry
- stany zapalne w okolicach warg i języku
- zapalenie spojówek
- osłabienie, chroniczne zmęczenie
- nerwowość
- rozdrażnienie
- bezsenność
- anemia
- nagłe skurcze mięśni
Witamina B6 nie jest magazynowana w wątrobie — jest wydalana z moczem, należy ją uzupełniać dwa razy dziennie
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki