Witamina B12


Funkcje witaminy B12

  • bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi
  • wpływa na pracę mięśni, rozwój kości
  • ułatwia przemianę żelaza,tłuszczu
  • pobudza apetyt
  • wpływa na system nerwowy i mózg (wywołuje radość życia, optymizm)
  • utrzymuje prawidłowy wzrost
  • wpływa na energiczną przemianę materii

Źródła witaminy B12

  • wątroba, wątróbki drobiowe (w 100 g jest około 100 μg)
  • wołowina (w 100 g jest około 2,6 μg)
  • drożdże piwne
  • ostrygi
  • kraby 
  • śledzie
  • pstrągi (w 100 g jest około 4,5 μg)
  • sardynki 
  • żółtka jaj (w 100 g jest około 1,1 µg)
  • nerki
  • mięso
  • mleko (w 100 g jest około 0,5 μg)

Skutki niedoboru witaminy B12

  • nasilenie stanów zapalnych w okolicy warg i jamy ustnej
  • anemia złośliwa
  • osłabienie mięśni
  • utrata masy ciała
  • brak łaknienia
  • krwawienia z dziąseł
  • drętwienie nóg i rąk
  • osłabienie pamięci
  • bóle głowy
  • depresja

➡️Witamina B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego u wegetarian i wegan często obserwuje się niedobór tej witaminy.

➡️Witaminę B12 należy uzupełniać przede wszystkim u ludzi starszych, gdyż mają oni coraz mniejsza zdolność jej wchłaniania.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked