Witamina B1 (tiamina)
Funkcje witaminy B1
- odpowiada za prawidłową przemianę węglowodanów
- przyśpiesza gojenie się ran
- wykazuje działanie uśmierzające ból
- uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego
- jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych kontrolujących procesy bioenergetyczne, metabolizm aminokwasów oraz przemiany różnych związków organicznych.
Źródło witaminy B1
- Pestki słonecznika (w 100 g jest około 1,4 mg)
- zarodki pszenne
- drożdże piwowarskie
- otręby zbożowe (w 100 g jest 0,960 mg)
- płatki owsiane (w 100 g jest 0,462 mg)
- kasza gryczana (w 100 g jest 0,541 mg)
- ciemne pieczywo (w 100 g jest około 0,5 mg)
- groch
- fasola (w 100 g jest 0,670 mg)
- soja (w 100 g jest 0,690 mg)
- ziemniaki
- orzechy
- ryby
- wieprzowina
- wołowina
- wątroba
- mózg
Skutki niedoboru witaminy B1
- zaburzenie w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego (bóle mięśni, skurcze, niedowłady, zapalenia nerwów)
- zaburzenia trawienia
- choroba beri-beri, która charakteryzuje się porażeniem mięśni, może prowadzić do śmierci.
Witaminę B1 powinny uzupełniać przede wszystkim:
- osoby starsze
- sportowcy
- osoby poddane silnym stresom
- osoby pijące dużo kawy i herbaty
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki