Wapń

Wapń – główny materiał budulcowy kości. Do 35 roku życia osiągają one masę maksymalną, później procesy rozpadu kości przebiegają szybciej niż budowa.

Funkcje wapnia

  • Jest budulcem kości (98%).
  • zapewnia twardość zębów.
  • niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i układu nerwowego
  • wykazuje działanie przeciwzapalne oraz odczulające.
  • opóźnia zmęczenie kości
  • konieczny przy wchłanianiu witaminy B12
  • Wapń potrzebny jest do skurczu mięśni, natomiast magnez do rozkurczu.

Źródła wapnia

  • jogurt (w 100 g jest około 170 mg)
  • kefir
  • sery żółte (w 100 g jest około 800 mg)
  • mleko (w 100 g jest około 120 mg)
  • konserwy rybne
  • sardynki
  • szproty
  • łosoś
  • jaja
  • pieczywo
  • otręby (w 100 g jest około 119 mg)
  • mąki
  • groch
  • pestki słonecznika
  • suszone owoce
  • sezam (w 100 g jest około 132 mg)
  • orzechy laskowe (w 100 g jest około 200 mg)
  • migdały (w 100 g jest około 239 mg)
  • szpinak
  • jarmuż (w 100 g jest około 158 mg),
  • brokuły
  • kapusta
  • fasola (w 100 g jest około 160 mg),
  • soja
  • morele
  • mak (w 100 g jest około 1267 mg!!! )
  • natka pietruszki
  • amarantus (w 100 g jest około 248)

Skutki niedoboru wapnia

  • bóle kości
  • krzywica
  • osteomalacja (rozmiękczenie tkanki kostnej)
  • osteoporoza (zmiany zwyrodnieniowe kości)
  • skurcze mięśni
  • drgawki
  • wybuchy gniewu
  • choroby serca

➡️Osoby palące tytoń, alkoholicy oraz osoby starsze mają mniejszą gęstość kości (osteoporoza), stąd duże ryzyko złamań kości.

➡️Wapń, witamina D i magnez chronią przed osteoporozą.

➡️Witamina D jest produkowana przez organizm w wystarczającej ilości po wystawieniu go na słońce 25-30 minut dziennie.

➡️Brak wapnia musi być uzupełniony.

➡️Duże ilości kawy, herbaty i alkoholu utrudniają przyswajanie wapnia.

➡️Nie należy przyjmować preparatów wapnia w ciągu 2 godzin po spożyciu chleba i innych pokarmów bogatych w błonnik. 

➡️Witamina D zatrzymuje wapń w kościach.

➡️Nie należy (bez konsultacji lekarza) przyjmować suplementów wapnia, jeżeli choruje się na nerki.

➡️Brakujący wapń w pożywieniu organizm uzupełni z kości, które stają się słabsze.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki

w 100 g maku jest około 1267 mg!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked