Szybka i prosta tarta z szpinakiem idealna na kolację.
Potrzebujemy:
CIASTO:
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 ml masła klarowanego
- 1 żółtko (białko dodajemy do farszu)
- 50-70 ml wody przegotowanej chłodnej
- szczypta soli
FARSZ:
- 200 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
- 50 ml śmietanki z orzechów nerkowca – JAK ZROBIĆ ? ZERKNIJ TU
- 4 jajka (+białko z ciasta)
- 2 ząbki czosnku
- pół pora
- 1 cebula
- 1 pomidor
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy na około godzinkę do lodówki.
- Następnie wylepiamy ciastem formę na tartą. Wkładamy do piekarnika na 180 C na 20 min (aż się zarumieni).
- Do miski wbijamy jaja, roztrzepujemy, dodajemy szpinak, śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno por, sól i pieprz.
- Zawartość miski wlewamy do formy, na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebule i pokrojonego pomidora, posypujemy suszonym czosnkiem i pieprzem.
- Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 30-40 minut w temp. 185 C.