Bo szarlotka jest tylko jedna…Oczywiście że Nie! Uwielbiam szarlotki gości u mnie raz w tygodniu co najmniej 🙂 I każda jest niewątpliwie inna 🙂 Ale ta pojawia się u nas najczęściej …♥️
Szarlotka tradycyjna bezglutenowa
Potrzebujemy :
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 50 ml oleju kokosowego
- 2-4 łyżki miodu (lub ksylitol, erytrol)
- 100-150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
Jabłka:
- 5-7 jabłek
- Garść rodzynek
- 1 łyżka masła klarowanego
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Garść rodzynek ekologicznych
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy kolejno mąki, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i kokosową, dodajemy olej kokosowy, miód, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, mleko kokosowe (ilość mleka w zależności czy dajemy miód płynny i ile łyżek, na początek lepiej wlać 100 ml i dolewać w miarę potrzeby).
- Wyrabiamy ciasto ma być lekko sypkie, ale się ładnie kleić.
- Około 3/4 ciasta wyklejamy formę (np. do tartej), resztę zostawiamy na wierzch, formę i ciasto wkładamy do lodówki.
- Do garnka wkładamy łyżkę masła klarowanego, starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, garść rodzynek, mieszamy, dusimy 5 minut.
- Wykładamy formę z ciastem, przekładamy jabłka do formy a na wierzch rwiemy kawałki ciasta.
- Pieczemy w 180 C przez około 30 min.
❤️