Szarlotka tradycyjna bezglutenowa

Bo szarlotka jest tylko jedna…Oczywiście że Nie! Uwielbiam szarlotki gości u mnie raz w tygodniu co najmniej 🙂 I każda jest niewątpliwie inna 🙂 Ale ta pojawia się u nas najczęściej …♥️

Szarlotka tradycyjna bezglutenowa

Potrzebujemy :

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2-4 łyżki miodu (lub ksylitol, erytrol)
  • 100-150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu

Jabłka:

  • 5-7 jabłek
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Garść rodzynek ekologicznych

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy kolejno mąki, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i kokosową, dodajemy olej kokosowy, miód, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, mleko kokosowe (ilość mleka w zależności czy dajemy miód płynny i ile łyżek, na początek lepiej wlać 100 ml i dolewać w miarę potrzeby).
  • Wyrabiamy ciasto ma być lekko sypkie, ale się ładnie kleić.
  • Około 3/4 ciasta wyklejamy formę (np. do tartej), resztę zostawiamy na wierzch, formę i ciasto wkładamy do lodówki.
  • Do garnka wkładamy łyżkę masła klarowanego, starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, garść rodzynek, mieszamy, dusimy 5 minut.
  • Wykładamy formę z ciastem, przekładamy jabłka do formy a na wierzch rwiemy kawałki ciasta.
  • Pieczemy w 180 C przez około 30 min.

❤️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked