Szarlota migdałowa bezglutenowa

Szarlotka nigdy mi się nie znudzi❤️ …Mogłabym ją codziennie jeść .😋 .. Jeśli zrobiona jest z dobrych ekologicznych składników, bez cukru, to nie musimy sobie jej żałować 😜

Szarlota migdałowa

Potrzebujemy:

  • 200 g mielonych migdałów – wykorzystuje tu migdały, które zostają mi po zrobieniu mleka. Migdały wcześniej trzeba namoczyć (najlepiej na noc), rano dobrze wypłukać, ja zdejmuję skórkę, ale nie jest to konieczne. Jak zrobić mleko z migdałów zerknij Tu.
  • 100 g mąki kukurydzianej ekologicznej
  • 100 g mąki ziemniaczanej ekologicznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2-3 łyżki słodzika (erytrol, ksylitol lub miód)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 3 żółtka
  • około 5-6 jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej.

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, słodzik, żółtka, olej. Zagniatamy ciasto, w zależności czy migdały są suche czy mokre, zależy gęstość ciasta, jeśli jest za suche, możemy dodać jeszcze jedno żółtko lub więcej oleju kokosowego.
  • formę wyklejamy ciastem razem z brzegami, 3/4 ciasta, resztę zostawiamy na wierzch, wstawiamy do lodówki.
  • Do garnka ścieramy jabłka, posypujemy cynamonem, kardamonem, szczyptą gałki muszkatołowej, dusimy około 5 minut.
  • Pozostaje białka jaj, ubijamy ze szczyptą soli.
  • Wyjmujemy formę z ciastem, nakładamy jabłka, możemy dodać opcjonalnie rodzynki, ale nie jest to konieczne, na jabłka rozsmarowujemy ubite na sztywno białka, a następnie rwiemy pozostałe ciasto układając na wierzchu.
  • Pieczemy w 180 C przez 30-40 min.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked