Pyszna i zdrowa surówka z kapusty, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu lub kolacji. Pamiętaj zdrowe jedzenie zależy od jakości użytego produktu, jeśli dbasz o siebie i swoją rodzinę, znajdź w pobliżu gospodarstwo, produkty od rolnika, który nie używa chemii, GMO i innych paskudztw, a będziesz miał zdrowe dzieci.
PROSTE SKŁADNIKI – PROSTE PRZYGOTOWANIE – CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE…
Potrzebujemy:
- Kawałek kapusty białej
- Kawałek kapusty czerwonej
- Natka pietruszki.
- Mała czerwona cebulka
- 2 jabłka
- Ocet jabłkowego (około 2 łyżki)
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę, cebulkę, natkę szatkujemy, jabłka ścieramy na grubej tarce, wszystko skrapiamy oliwą i octem, dosmaczamy solą i pieprzem.
Kapusta to warzywo o cudownych właściwościach, najlepiej spożywać ją na surowo, ponieważ wtedy zachowuje najwięcej drogocennych zdrowotnych właściwości.
Krótko o jej wspaniałości…
- Sok ze świeżej kapusty oczyszcza organizm, warto dodawać ją do świeżych soków warzywnych.
- Kapusta działa przeciwnowotworowo – zawiera antocyjany (występuje w czerwonej kapuście)
- Źródło witamin A, E, K, C, witamin z grupy B, i beta-karoten, rutyny (Flawonoidy, czyli naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym).
- Źródło składników mineralnych: wapń, magnez, potas, żelaza oraz kwasu foliowego.
- leczą: zapalenie oskrzeli, katar, kaszel, chrypkę, anemię, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia, nieżyt żołądka, choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy.
- Liście są rewelacyjne do okładów na opuchlizny lub do okładów piersi w czasie zastoju pokarmu.
- Poprzez duże zawartości siarki wpływa korzystnie na wygląd włosów, paznokci i skóry.
- Wzmacnia system odpornościowy.