Sos z pomidorów i papryki

Czy wiesz że…

  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. 
  • Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwę z oliwek.
  • Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.

➡️Sos pomidorowo-paprykowy, pasuje do każdej potrawy :O)

➡️Rewelacyjny w smaku, szybki w przygotowaniu, zdrowy zamiennik ketchupu!

Sos z pomidorów i papryki

Potrzebujemy :

  • 1 cebulę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów bez skórki lub około 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1-2 papryki
  • Poł łyżeczki bazylii
  • Sól i pieprz
  • Olej kokosowy

Przygotowanie :

  • W garnku na łyżce oleju smażymy cebulę i czosnek , dodajemy pomidory lub przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, bazylię, sól i pieprz, chwilę dusimy, a następnie dokładnie miksujemy składniki, doprawiamy i gotowe! Smakuje rewelacyjnie !




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked