Sezon w pełni, więc obowiązkowo sos z aromatycznych podgrzybków, musi pojawić się na stole. To idealny obiad w październikowy weekend, tym bardziej kiedy uzbieramy grzybki na wyprawie rodzinnej. Jest to danie dość ciężkie, więc dzieci jedzą w tym dniu inne smakołyki obiadowe :)Mój maluch zawsze wybiera wtedy ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, jest smakoszem tego prostego dania 🙂
Sos z leśnych podgrzybków
Potrzebujemy:
- Podgrzybki – ilość według gustu
- 2 cebulę
- 3 łyżki mascarone lub więcej, w zależności od ilości grzybów. Oczywiście jeśli nie mamy mascarpone może być wiejska tłusta śmietana.
- masło klarowane
- sól Kłodawska/pieprz czarny.
- Do podania: ziemniaczki/ ogórki kiszone/korniszony/ lub marynowana papryka:)
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarownego, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, solimy, dusimy razem około 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy serek mascarpone, mieszamy , dolewamy trochę wody , jeśli jest za gęste, dopasowując do odpowiadającej gęstości. Dusimy razem około 15 minut , na końcu dosmaczamy solą i pieprzem.
- Podajemy oczywiście z ziemniaczkami, bo z nimi smakują najlepiej. Jest tylko jedno pytanie…Sos na ziemniakach czy obok? 🙂 A wy jak lubicie?
Pozostałe grzyby lecą do zamrażarki lub suszenia…