Szybki w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny! Sos z boczniaków na śmietance z orzechów nerkowca, idealny do kasz, surówek lub jako dodatek do mięsa. U nas króluje w towarzystwie surówek, bo mięso raczej u nas nie gości.
✴️A wiecie, że boczniaki w 100 g dostarczają ok. 0,8 mg cynku ! (pieczarki trochę mniej 0,6 mg)To bardzo dużo, tego ważnego dla nas minerału. Cynk to w końcu jeden z najważniejszych składników wspierających tak ważny dla nas układ odpornościowy! Oprócz grzybów cynk znajdziemy jeszcze w , warzywach kapustnych, pestkach (dynia, sezam) i strączkach.
Sos z boczniaków
Potrzebujemy:
- Boczniaki (Około 500 g)
- 1 cebula
- Śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU – to bardzo proste !
- Masło klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Boczniaki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski.
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, podsmażamy na rumiano cebulę
- Do cebuli dodajemy boczniaki, delikatnie solimy, mieszamy, dusimy do odparowania wody.
- Gdy woda odparuje, do grzybów wlewamy śmietankę, tyle ile chcemy uzyskać sosu. Dosmaczamy solą i pieprzem, już nie dusimy!
- Sos z pieczarek robimy tak samo.
- Podajemy z kaszami i surówkami lub jako dodatek do pieczeni.
Jeśli macie dużo boczniaków, warto takie grzyby wysuszyć, są świetne jak dodatek do sosów 🙂