Sos warzywny idealnie pasuje do klusek, ryżu czy makaronu. Porządna porcja 🥗 warzyw.
Potrzebujemy :
- 1 cebula
- 4 marchewki 🥕
- 2 pietruszki
- Kawałek selera, lub gałązka zielona selera
- Około 250 ml przecieru pomidorowego 🍅
- 1 słoiczek groszku zielonego (Bio)
- Pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
- Szczypta chili 🌶
- Łyżeczka majeranku
- Sól Kłodawska
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie :
- Cebule kroimy w kostke.
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, podsmażamy cebulę.
- Marchew, pietruszkę, seler, rozdrabniamy.
- Do cebuli dodajemy rozdrobnione warzywa, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa są miękkie, wlewamy przecier pomidorowy, groszek, dodajemy przyprawy, dusimy jeszcze z 5 minut, dosmaczamy i gotowe!
- Sos jest świetny do klusek, kopytek, makaronu czy ryżu. 😋
Wszystkie produkty użyte do potraw są ekologiczne, bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.
Aby posiłek był zdrowy i wartościowy to składniki muszą być zdrowe!
Jak zrobić kluski śląskie? Zapraszam po przepis 😋