Sok z pomelo, szpinaku i jabłka

Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu, (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi) a on działa cuda w naszym organizmie.

W skrócie o ich wspaniałości…

Pomelo — Duża zawartość witaminy C (więcej od grejpfruta czy pomarańczy). Miąższ owocu stanowi bogate źródło bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które hamują namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Duża ilość pektyn wspomaga odchudzanie. Pamelo jest również bogatym źródłem potasu, (w mniejszych ilościach magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, sodu, cynku).

Szpinak — źródło witaminy E, C, K, B9 (kwasu foliowego), i innych z grupy B, beta-karotenu oraz luteiny, duża ilość błonnika pokarmowego, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu.

Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki. Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. Wysoka ilość
błonnika oczyszcza nam organizm z toksyn.

SOK Z POMELO SZPINAKU I JABŁKA

Potrzebujemy:

  • 1/2 Pomelo
  • 4 garście szpinaku
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
Sok z pomelo szpinaku i jabłka

Uwaga POMELO!

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy jabłka. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć, tak więc umycie je w samej wodzie nic nie da.

Ale jest na to prosty i tani sposób, bez używania specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców.

  • Do miski z wodą – na 1l wody dodajemy 1/2 szklanki octu obojętnie jakiego, lub 3 łyżki kwasku cytrynowego wrzucamy warzywa, owoce i trzymamy ok 5-10 min. Tak pozbywamy się szkodliwych bakterii.
  • Następnie wylewamy tę wodę i dodajemy świeżej lub używamy drugiej miski – na 1l wody dodajemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i przekładamy warzywa i owoce do tej wody, trzymamy kolejne 5 -10min. Tym razem pozbywamy się pestycydów.
  • Wyjmujemy warzywa i owoce z wody z sodą i płuczemy pod bieżącą wodą, z użyciem szczoteczki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked