Sok z ogórka, selera i jabłka

Potrzebujemy:

  • 2 jabłka
  • 2 ogórki
  • 1-2 laski selera naciowego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

Krótko o ich wspaniałości..

SELER NACIOWY

  • Seler naciowy zawiera duże ilości kwasu foliowego i witaminy E, A oraz witamin z grupy B i minerały: fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
  • Zawiera apigeninę, bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe.
  • Ponadto: odmładza, poprawia trawienie, nawadnia i odkwasza organizm, zwalcza stres i jest mało kaloryczny.
  • Pobudza procesy trawienia, a zawartość włókna pokarmowego zapobiega powstawaniu zaparć.
  • Poprawia funkcjonowanie, oczyszcza z toksyn.

JABŁKO

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • -Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

OGÓRKI

  • Ogórki są produktem niskokalorycznym, w 100 g jest tylko 8 kcal, charakteryzują się wysoką zawartością wody (90%), dzięki czemu idealnie sprawdzą się u osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
  • Zawierają witaminę A, z grupy B ((witamina B1, B2, B3, B6 i B9), C, E, K, beta-karoten, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod.
  • Należą do warzyw zasadotwórczych, a więc ich spożywanie pomaga nam odkwasić organizm.
  • Zawiera chlorofil, który wykazuje działanie detoksykacyjne,
  • Sterole roślinne zawarte w ogórkach obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
  • Ogórki mają niski indeks glikemiczny (IG ogórka wynosi 15). Dlatego też jest to warzywo polecane osobom odchudzającym się oraz zmagającym się z cukrzycą czy insulinoopornością.
  • Ogórki mają właściwości ściągające, zmniejszają opuchliznę (plasterki na oczy), likwidują cienie pod oczami,  rozświetlają cerę oraz zmniejszają podrażnienia. Wyciągi z ogórka oczyszczają skórę i widocznie zmniejszają rozszerzone pory.
  • Zawartość potasu poprawia pracę serca i wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia tętniczego krwi,
  • Zawiera kukurbitacyny, które przeciwdziałają powstawaniu komórek powodujących rozwój raka prostaty.
  • Ogórki zawierają dużo askorbinazy, rozkłada ona kwas askorbinowy, czyli witaminę C, po prostu ja niszczy. Askrobinaza występuje też w większych ilościach w pomidorach, dlatego nie zaleca się spożywanie ich razem. Askorbinaza jest enzymem, który traci swoje działanie w środowisku kwaśnym, dlatego warto do sporządzonej sałatki dodać śmietanę lub odrobinę octu winnego, aby ochronić witaminę C. 



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked