Potrzebujemy:
- 2 jabłka
- 2 ogórki
- 1-2 laski selera naciowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
Krótko o ich wspaniałości..
SELER NACIOWY
- Seler naciowy zawiera duże ilości kwasu foliowego i witaminy E, A oraz witamin z grupy B i minerały: fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
- Zawiera apigeninę, bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe.
- Ponadto: odmładza, poprawia trawienie, nawadnia i odkwasza organizm, zwalcza stres i jest mało kaloryczny.
- Pobudza procesy trawienia, a zawartość włókna pokarmowego zapobiega powstawaniu zaparć.
- Poprawia funkcjonowanie, oczyszcza z toksyn.
JABŁKO
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- -Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
OGÓRKI
- Ogórki są produktem niskokalorycznym, w 100 g jest tylko 8 kcal, charakteryzują się wysoką zawartością wody (90%), dzięki czemu idealnie sprawdzą się u osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
- Zawierają witaminę A, z grupy B ((witamina B1, B2, B3, B6 i B9), C, E, K, beta-karoten, błonnik, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod.
- Należą do warzyw zasadotwórczych, a więc ich spożywanie pomaga nam odkwasić organizm.
- Zawiera chlorofil, który wykazuje działanie detoksykacyjne,
- Sterole roślinne zawarte w ogórkach obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
- Ogórki mają niski indeks glikemiczny (IG ogórka wynosi 15). Dlatego też jest to warzywo polecane osobom odchudzającym się oraz zmagającym się z cukrzycą czy insulinoopornością.
- Ogórki mają właściwości ściągające, zmniejszają opuchliznę (plasterki na oczy), likwidują cienie pod oczami, rozświetlają cerę oraz zmniejszają podrażnienia. Wyciągi z ogórka oczyszczają skórę i widocznie zmniejszają rozszerzone pory.
- Zawartość potasu poprawia pracę serca i wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia tętniczego krwi,
- Zawiera kukurbitacyny, które przeciwdziałają powstawaniu komórek powodujących rozwój raka prostaty.
- Ogórki zawierają dużo askorbinazy, rozkłada ona kwas askorbinowy, czyli witaminę C, po prostu ja niszczy. Askrobinaza występuje też w większych ilościach w pomidorach, dlatego nie zaleca się spożywanie ich razem. Askorbinaza jest enzymem, który traci swoje działanie w środowisku kwaśnym, dlatego warto do sporządzonej sałatki dodać śmietanę lub odrobinę octu winnego, aby ochronić witaminę C.