Świeże soki oczyszczają i budują nasz organizm, powinniśmy pić ich jak najwięcej !! To witaminy w czystej i świeżej postaci, bez konserwantów, bez pasteryzacji, bez sztucznego cukru.
Z serii zdrowe soki…
Sok z marchewki, jabłka, kapusty i imbiru
Potrzebujemy:
- 3 marchewki
- 1-2 jabłka
- kilka liści kapusty białej
- kawałek imbiru (ilość według uznania)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
W skrócie o ich wspaniałości…
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Marchewka
- Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
- Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
- Marchewka wspiera układ nerwowy,
- Wspomaga pamięć i koncentrację,
- Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
- Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
- Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
- Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Kapusta
- Jest niskokaloryczna – 100 g jest 40 kcal.
- Witaminy A, E, K, C, i z grupy B(B1, B2, B3, B6, B12) oraz wspaniała witamina U, występuje tylko w kapuście, działa antyzapalnie.
- Minerały : żelazo, wapń, magnez oraz potas.
- Świeży sok z białej kapusty to bogactwo antyoksydantów.
- Dzięki zawartości w soku kapusty glukozynolanów, przeciwutleniaczy i polifenoli, jest stosowany w profilaktyce antynowotworowej.
- Wzmocnienia odporność organizmu na infekcje, działa przeciwzapalnie.
- Duża zawartość potasu wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
- Oczyszcza organizm (poprzez zawartość siarki i witaminy C)
- Wzmacnia mózg, chroni przed chorobami takimi jak alzheimer oraz demencja (dzięki zawartości witaminy K i antocyjanów).
- Reguluje ciśnienie (zawartość potasu, pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne.
- Pomaga w bólach głowy.
- Wspaniała obecność w soku z kapusty l-glutaminy, aminokwas, który pomaga w odbudowie jelita.
- Dba o nasze paznokcie, włosy i piękną skórę.
Imbir
- Naturalny antybiotyk
- Wspaniale rozgrzewa cały nasz organizm.
- Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze.
- Pobudza wytwarzanie soków trawiennych.
- Zwalcza wysoki poziom cholesterolu.
- Ma silne właściwości odkażające.
- Poprawia apetyt, łagodzi mdłości.
- Jest bogaty w substancje przeciwzapalne, pomaga w bólach stawów.
- Leczy przeziębienie – warto dodawać imbir do świeżo wyciskanych soków to BOMBA WITAMINOWA + NATURALNY ANTYBIOTYK
- Pomaga zwalczać migreny.
- Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne, przez co działa przeciwobrzękowo.
Pijmy na zdrowie!!!