Najprostszy z najprostszych marchewka i jabłko, mój numer jeden w świeżych sokach. Razem działają cuda.
Marchewka jest kopalnią witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów. Dodatkowo marchewka jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu. Dzięki temu marchewka wspiera układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację, pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie, wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się, oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu, wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki. Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. Wysoka ilość błonnika oczyszcza nam organizm z toksyn.
MARCHEWKA I JABŁKO to cudowna moc, połączona w sokach, oczyszcza nam organizm i naprawia uszkodzenia. Sok ten uważany jest za najważniejszy w terapii antynowotworowej.
Potrzebujemy:
- 5 marchewek
- 2 jabłka
- Kilka kropel np oleju z wiesiołka
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców.
- Do szklanki z sokiem dodajemy kilka kropel oleju np olej z wiesiołka lub olej lniany, (aby witaminki się rozpuściły).
- Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
- W drugiej wersji połącz marchewkę, jabłko z imbirem… Pysznie i rozgrzewająco…. 😋