SOK Z MARCHEWKI, BURAKA, SZPINAKU I JABŁKA
Potrzebujemy:
- 5 marchewek
- 1 burak
- 3 garście szpinaku
- 2 jabłka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
W skrócie o ich wspaniałości….
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Marchewka
- Kopalnia witaminy A, w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów.
- Źródło witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego -> B9, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K1 oraz składników mineralnych — magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu.
- Marchewka wspiera układ nerwowy,
- Wspomaga pamięć i koncentrację,
- Pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji, włosy, skórę i paznokcie,
- Wspomaga wzrok, redukuje objawy starzenia się,
- Oczyszcza organizm, pobudza do działania, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu,
- Wzmacnia naszą odporność, dba o układ krwionośny,
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Szpinak
- Szpinak w 100 g to 23 kcal.
- Witaminy: C, A, K, witaminy z grupy B( B6, B9)
- Minerały: żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, selen.
- Zawartość kwasu foliowego wpływa na układ nerwowy (chroni płód)
- Witamina k dba o serce, krzepliwość krwi.
- Występujące w szpinaku witaminy są przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki.
- Magnez wykazuje właściwości uspokajające, zwalcza stres, a nawet bóle głowy. Magnez działając z potasem, reguluje pracę serca.
- Bogactwo żelaza zapobiega anemii.
- Potas obniża ciśnienie.
- Cynk i selen rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy.
Buraki
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. - Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek. - Obniża poziom cholesterolu,
- Przeciwdziała miażdżycy,
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.