Pyszny orzeźwiający sok, pełen energii, witamin, błonnika, naprawiający cały organizm.
Potrzebujemy:
- kalarepa (bulwa lub liście )
- cukinia lub kabaczek (razem ze skórką, pod nią jest najwięcej witamin)
- Natka pietruszki.
- Jabłka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
W skrócie o ich wspaniałości…
Kalarepa — W 100 gramach kalarepy jest około 27 kcal.
- Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest jej 62 mg, ponadto bogata jest w witaminę K, kwas foliowy i dużo żelaza.
- Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B (B1,B2,B6) wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe.
- Kalarepa zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, przez co ma właściwości przeciwnowotworowe i właściwości bakteriobójcze.
- Źródło luteiny – żółtego barwnika, który w organizmie człowieka gromadzony jest w plamce żółtej oka, gdzie odpowiada za procesy widzenia i chroni oczy przez negatywnym wpływem promieniowania UV.
- Warzywo idealne dla cukrzyków zawiera tylko od 5-10% węglowodanów, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Cukinia – W 100 gramach cukinii jest około 16 kcal.
- Źródło witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9)źródło minerałów – wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i sodu.
- Cukinia ma właściwości alkalizujące, łagodzi objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka.
- Zawiera bardzo ważną dla oczu, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na siatkówkę, zmniejszają więc ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
- Cukinie są mało kaloryczne, łatwostrawne i posiadają niski indeks glikemiczny.
Natka pietruszki – Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest 178 mg!
- Bogate źródło żelaza i kwasu foliowego już 100 g natki jest 5 g żelaza, a dzięki obecności witaminy C i kwasu foliowego jest ono dobrze przyswajalne.
- Zawiera antyoksydanty, flawonoidy, chronią przed zachorowaniem na nowotwór.
- Pietruszka i jej działanie na organizm: poprawia i reguluje trawienie, przyswajanie pokarmów, niweluje wzdęcia,
- zapobiega infekcjom m.in. układu moczowego;pomaga w stanach zapalnych nerek i pęcherza, odkaża drogi moczowe,
- Dzięki dużej dawce witaminy C dba o naszą odporność.
- Źródło prowitaminy A B-karoten, idealnie wpływa na stan skóry i wzrok.
- Natkę możemy żuć w buzi zamiast gumy orbit, odświeży nam oddech,
- łagodzi kaszel, również astmatyczny.
- Ma działanie moczopędne bez problemu radzi sobie z nadmiarem wody w organizmie,
- Ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
- reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii.
- Ma właściwości antyseptyczne (niszczą drobnoustroje, hamują ich namnażanie).
Jabłko – W 100 gramach jabłka jest 52,1 kcal.
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Na zdrówko!!!