Sok z kalarepy, cukinii, natki pietruszki i jabłka

Pyszny orzeźwiający sok, pełen energii, witamin, błonnika, naprawiający cały organizm.

Potrzebujemy: 

  • kalarepa (bulwa lub liście )
  • cukinia lub kabaczek (razem ze skórką, pod nią jest najwięcej witamin)
  • Natka pietruszki.
  • Jabłka

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.

W skrócie o ich wspaniałości…

Kalarepa — W 100 gramach kalarepy jest około 27 kcal.

  • Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest jej 62 mg, ponadto bogata jest w witaminę K, kwas foliowy i dużo żelaza.
  • Zawarte w kalarepie witaminy z grupy B (B1,B2,B6) wpływają korzystnie na przemianę materii i wspomagają pracę układu nerwowego. Składniki mineralne wstępujące w kalarepie to przede wszystkim miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe.
  • Kalarepa zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, przez co ma właściwości przeciwnowotworowe i właściwości bakteriobójcze.
  • Źródło luteiny – żółtego barwnika, który w organizmie człowieka gromadzony jest w plamce żółtej oka, gdzie odpowiada za procesy widzenia i chroni oczy przez negatywnym wpływem promieniowania UV.
  • Warzywo idealne dla cukrzyków zawiera tylko od 5-10% węglowodanów, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Cukinia W 100 gramach cukinii jest około 16 kcal.

  • Źródło witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9)źródło minerałów – wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu i sodu.
  • Cukinia ma właściwości alkalizujące, łagodzi objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka.
  • Zawiera bardzo ważną dla oczu, luteinę i zeaksantynę, które wpływają korzystnie na siatkówkę, zmniejszają więc ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Cukinie są mało kaloryczne, łatwostrawne i posiadają niski indeks glikemiczny.

Natka pietruszki – Bogate źródło witaminy C już w 100 g jest 178 mg! 

  • Bogate źródło żelaza i kwasu foliowego już 100 g natki jest 5 g żelaza, a dzięki obecności witaminy C i kwasu foliowego jest ono dobrze przyswajalne.
  • Zawiera antyoksydanty, flawonoidy, chronią przed zachorowaniem na nowotwór.
  • Pietruszka i jej działanie na organizm: poprawia i reguluje trawienie, przyswajanie pokarmów, niweluje wzdęcia, 
  • zapobiega infekcjom m.in. układu moczowego;pomaga w stanach zapalnych nerek i pęcherza, odkaża drogi moczowe, 
  • Dzięki dużej dawce witaminy C dba o naszą odporność. 
  • Źródło  prowitaminy A B-karoten, idealnie wpływa na stan skóry i wzrok. 
  • Natkę możemy żuć w buzi zamiast gumy orbit, odświeży nam oddech,
  • łagodzi kaszel, również astmatyczny. 
  • Ma działanie moczopędne bez problemu radzi sobie z nadmiarem wody w organizmie, 
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. 
  • reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii.
  • Ma właściwości antyseptyczne (niszczą drobnoustroje, hamują ich namnażanie).

Jabłko – W 100 gramach jabłka jest 52,1 kcal.

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

Na zdrówko!!!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked