Smaczna sałatka z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju — ziemniaki i buraki. Ziemniaki gotowane na parze lub w mundurkach są zaliczane do najzdrowszych, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku, jest też sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania. Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów (zawierają dużo skrobi około 20%), w same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. Tak więc warto łączyć ziemniaczki z warzywami, chudym mięsem, wtedy bez obawy możemy cieszyć się ich smakiem z zachować wymarzoną sylwetkę. Warto też wspomnieć, że mają właściwości odkwaszające (dzięki zawartości potasu).
Potraw z ziemniaków mamy wiele, gotowane tradycyjnie, na parze, w mundurkach, pieczone w piekarniku, stosujemy jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek, w sałatkach, z zsiadłym mlekiem czy jako przekąska.
100 g ziemniaków to 77 Kcal
Burak również należy do warzyw odkwaszających organizm, to także bogate źródło błonnika, dzięki któremu mamy prawidłową pracę jelit, a także witaminy C, z grupy B (B1,B2,B3,B6,B9) oraz witaminy A (która jest przeciwutleniaczem, wpływa na procesy widzenia, zapewnia odpowiedni stan skóry oraz nabłonka błon śluzowych, niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek, zwiększa odporność), E (jest przeciwutleniaczem, chroni NNKT przed utlenianiem, stabilizuje błony komórkowe), K (wpływa na krzepliwość krwi) oczywiście skarbnica składników mineralnych: wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor.
Warto zauważyć, iż ugotowane buraki wcale nie tracą dużo ze swojej zdrowotnej wartości, mają zbliżone ilości mikroskładników do surowych buraków. Oczywiście, że najlepszy jest świeży sok z buraka niż buraki gotowane, ale mają tyle dobrego w sobie, że nawet ugotowane są mega zdrowe. Większa różnica tkwi w glikemii, jako surowy burak, indeks glikemiczny wynosi 30 natomiast po ugotowaniu już 65.
CUDOWNE WŁAŚCIWOŚCI BURAKA:
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów.
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
- Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
- Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu.
- Usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Przeciwdziała miażdżycy.
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoka zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości).
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.
Sałatka z ziemniaków, buraka i pieczarek.
Potrzebujemy:
- 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- około 6-7 buraczków upieczonych w piekarniku (lub gotowanych
- 7 pieczarek
- szczypiorek
- natka pietruszki.
- 1 duży pomidor
- ser feta wegański lub zwykły
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny-mój ulubiony z granatem
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i obrać. Buraczki gotujemy lub pieczemy, sama lubię pieczone, mają bardziej intensywny smak. Do brytfanki kroimy w grube paski ziemniaki, buraki, pieczarki myjemy, obieramy, podsmażamy pokrojone w plastry na maśle klarowanym, dodajemy do brytfanki. Kroimy pomidora, drobno szczypior, natkę pietruszki, dodajemy ser feta, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, mieszamy i dosmaczamy.
Zapraszam też na inne sałatki z udziałem ziemniaków i czerwonego buraka…