Kolorowa sałatka z pieczonych warzyw, idealna na kolację lub obiad, jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa..Pyszna i zdrowa!
Potrzebujemy:
- Około 10 ziemniaków
- 5 buraczków
- 2 papryki
- 1-2 cukinię
- 1 cebula czerwona
- Oliwę z oliwek
- natkę pietruszki
- słonecznik lub sezam
- 1-2 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry, obsypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem, przekładamy do brytfanki.
- Buraki myjemy, wkładamy do brytfanki.
- Paprykę myjemy, kroimy na pół i wkładamy do brytfanki.
- Cukinię myjemy, kroimy w plastry, obsypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem, plastry cukinii układamy na papierze do pieczenia, w dużej blaszce piekarnika.
- Wszystkie razem warzywa wkładamy do piekarnika (200 C). Pieczemy do zrumienienia i miękkości warzyw.
- Pierwsze wyciągamy papryki (pieką się szybko), następnie, wyciągamy cukinię (gdy się zarumieniła), na końcu, gdy są już miękkie ziemniaki i buraki.
- Gdy warzywa ostygną, kroimy buraki, paprykę, cebulę w paski, dodajemy do ziemniaków i cukinii, delikatnie mieszamy składniki.
- Oliwę rozcieramy z czosnkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sałatkę przed podaniem, posypując obficie uprażonym słonecznikiem lub sezamem i drobno posiekana natką pietruszki.
- Warzywa piekę bez tłuszczu, tłuszcz dodaję tylko w postaci zimnej.