Sałatka z aromatycznych pieczonych buraków, pieczonej cebuli i zielonej rukoli… Świetne połączenie…idealne na lekką kolację do lampki czerwonego wina….lub jako dodatek do obiadu 🙂
Potrzebujemy: (ilość składników według uznania)
- Buraki
- Cebula
- Rukola
- oliwa z oliwek vergin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, jeśli są duże kroimy na ćwiartki, wkładamy do brytfanki.
- Cebule obieramy, kroimy na pół układamy obok buraków w brytfance.
- Warzywa pieczemy do miękkości buraków, około 45 min.
- Gdy warzywa lekko ostygną, buraki kroimy w szerokie paski a cebule nie kroimy tylko rozkładamy na warstwy.
- Na półmisku układamy umytą rukolę, następnie buraki, cebulę, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz.
- SMACZNEGO ♥️