Kolorowa sałatka z kaszy gryczanej, lekka ale sycąca, pyszna i zdrowa, na obiad lub na kolację….
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
- 1 papryka czerwona
- 2 pęczki rzodkiewki
- 5 ogórków małych
- 1 cebulka czerwona
- 1 lub pół małego słoiczka kukurydzy
- 1 lub pół małego słoiczka groszku zielonego
- Około 100 g sera feta
- Natka pietruszki.
- Olej lniany.
- Ocet balsamiczny – u mnie o smaku granatu
Przygotowanie:
- 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
- W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Warzywa kroimy na drobno, paprykę, rzodkiewki, ogórki, cebulę, natkę pietruszki. Ostudzoną kaszę mieszamy ze świeżymi warzywami, dodajemy kukurydzę, groszek, pokrojony w kostkę ser, olej lniany, oprószamy solą i pieprzem, wszystko razem delikatnie mieszamy, przed podaniem skraplamy octem balsamicznym, ja dodaje ocet o smaku granatu, jest rewelacyjny w smaku.