Sałatka z kaszy gryczanej

Kolorowa sałatka z kaszy gryczanej, lekka ale sycąca, pyszna i zdrowa, na obiad lub na kolację….

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5 ogórków małych 
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 lub pół małego słoiczka kukurydzy 
  • 1 lub pół małego słoiczka groszku zielonego
  • Około 100 g sera feta
  • Natka pietruszki. 
  • Olej lniany. 
  • Ocet balsamiczny – u mnie o smaku granatu

Przygotowanie:

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
  • W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • Warzywa kroimy na drobno, paprykę, rzodkiewki, ogórki, cebulę, natkę pietruszki. Ostudzoną kaszę mieszamy ze świeżymi warzywami, dodajemy kukurydzę, groszek, pokrojony w kostkę ser, olej lniany, oprószamy solą i pieprzem, wszystko razem delikatnie mieszamy, przed podaniem skraplamy octem balsamicznym, ja dodaje ocet o smaku granatu, jest rewelacyjny w smaku.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked