Prosta, szybka i pożywna sałatka z kaszą pęczak, burakiem i tuńczykiem, idealna na kolację lub obiad.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka pęczaku (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
- 2 garści rukoli
- 2 garści roszponki
- 1 słoik kukurydzy (370 g)
- 3 buraki upieczone (buraki myjemy, razem ze skórką wkładamy do małej brytfanki, pieczemy ok. 60-90 min, w zależności od wielkości buraka).
- 1 tuńczyk ze słoika (ok. 200 g)
- Kiełki lucerny (garść)
- 1 cebulka czerwona
- olej lniany.
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pęczak gotujemy i studzimy.
- Do szklanej miski wkładamy sałatę, rukolę i roszponkę, dodajemy kaszę, pokrojone grubą kostkę buraki, kiełki, cebulkę w piórka, odcedzoną kukurydzę, tuńczyka.
- Sałatkę skraplamy olejem lnianym, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.