Fajna sałatka warzywna, zimowa, idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zimową porą, kiedy ciężko o dobre warzywa. U mnie w spiżarce co roku 🙂
Sałatka warzywna – zimowa
Potrzebujemy: ( wychodzi około 4 słoiki 0,5l 0,7 )
- Pół kapusty
- 4 marchewki
- 2 papryki
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu
- Pół łyżeczki chilli
Zalewa:
- 200 ml octu
- 60 ml oliwy
- 60 g miodu
- 5 liści laurowych (połamanych
- 10 ziaren angielskich
- 1 łyżka pieprzu czarnego (ziarno)
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Do warzyw dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i chili, wymieszać wszystko razem.
- Do garnka wlać ocet, oliwę, miód, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, zagotować i wlać do warzyw, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 2-4 godzin.
- Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, dolewając pozostały sok, aby sałatka była pokryta sokiem.
- Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.
- Gotowe słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).