Sałatka z makaronem orkiszowym ekologicznym, pyszna i lekka do pracy, szkoły lub na kolację 🙂
Potrzebujemy:
- Około 400 g fileta z indyka (lub kurczaka), z hodowli ekologicznej, od rolnika.
- 1 słoiczek kukurydzy (nie z puszki!)
- około 500 g pomidorków koktajlowych Bio
- Oliwki zielone Bio
- Oliwa z oliwek
- makaron orkiszowy z mąki ekologicznej (około 300 g)
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pęczek szczypiorku (lub pietruszki)
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie
- Pomidorki myjemy, kroimy na pół, wkładamy do brytfanki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy bazylię, sól, mieszamy wkładamy do piekarnika na 200 C, pieczemy do zrumienienia.
- Pierś indyka myjemy, kroimy w paski, oprószamy solą, papryką czerwoną, oregano, podsmażamy na maśle klarowanym.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przekładamy do brytfanki, dodajemy podpieczone pomidory, kukurydzę, indyka, oliwki, szczypiorek, mieszamy składniki, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Sałatkę możemy jeść na zimno lub na ciepło.
2 Comments
Lubczyk_zielony 2020-02-19 at 22:21
Wygląda smakowicie
Zosia 2020-02-19 at 22:24
Wygląda smakowicie i tak samo smakuje 🙂