Sałatka ze brokuła to świetna propozycja na sytą a jednocześnie lekką kolację…pyszna 🙂
Potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 1 paprykę
- 2 pomidory
- Kukurydzę ze słoika
- Słonecznik
- ser feta z nerkowców
- 2-3 łyżki majonezu domowego lub majonezu roślinnego majonez z nerkowców
Przygotowanie:
- Brokuł i jajka ugotować, paprykę, pomidory pokroić w większe części.
- Do miski włożyć rozdzielonego brokuła, pomidory, paprykę, kukurydzę, jajka pokrojone w ósemki, posypać fetą, uprażonym słonecznikiem, polać majonezem i delikatnie wymieszać
Dlaczego warto jeść brokuły…?
- Są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym, zawierają cały zestaw substancji antynowotworowych od naturalnych przeciwutleniaczy tj. karotenoidy i witamina C, przez błonnik do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
- Poprzez zawartość karotenoidów (luteinę i zeaksantynę) przeciwdziałają procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej oka. Ponadto zawartość karotenoidów sprawia, że brokuły sprzyjają utrzymaniu jędrnej, gładkiej skóry oraz sprężystych stawów.
- Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z helicobacter pylori, bakterią, która wywołuje wrzody i może się przyczynić do rozwoju raka żołądka.
- Dostarczają bardzo dużo potasu wzmacniającego serce oraz kwasu foliowego — dlatego polecane jest dla kobiet w ciąży.
- Bogate źródło witamin z grupy B i C, dzięki temu wzmacnia nam układ odpornościowy.
- Duża zawartość wapnia, razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. (zawartość wapnia podobna do zawartości wapnia w produktach mlecznych).