Ryż z warzywami — szybkie i proste danie!
Pamiętaj zdrowe jedzenie zależy od jakości użytego produktu, jeśli dbasz o siebie i swoją rodzinę, znajdź w pobliżu gospodarstwo, produkty od rolnika, który nie używa chemii, GMO i innych paskudztw, a będziesz miał zdrowe dzieci.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu (250 g)
- 1-2 cebule
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kukurydza – ze słoika – bez cukru!
- groszek – ze słoika – bez cukru!
- Lubczyk
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka carry
- sól, pieprz.
- Masło klarowane lub olej kokosowy
.
Przygotowanie:
- 1 szklanka ryżu (250 g) u mnie basmati, na 2 szklanki wody 500 ml).
W garnku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł. - Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na plasterki lub wiórki, dodajemy do cebuli, podlewamy delikatnie wodą, dodajemy lubczyk i sól, dusimy do miękkości marchewki.
- Do miękkiej marchewki dodajemy kukurydzę i groszek, mieszamy składniki.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy kurkumę, carry i sól, mieszamy i dodajemy do warzyw.
Wersja bez groszku i kukurydzy ale za to z kalafiorem 🙂