Z serii danie bezmięsne…
Ryż z marchewką i zielonym groszkiem, danie lekkie, szybkie i pożywne.
Potrzebujemy:
- Ryż (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- 3 marchewki
- Groszek zielony świeży lub mrożony (wcześniej wykładamy do rozmrożenia) lub słoiczek około 330 g. Opcjonalnie można oddać jeszcze fasolkę żółtą lub zieloną.
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 1 cebula
- Pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy chwilę, przekładamy.
- Fasolkę gotujemy aldente.
- Marchewkę obieramy i strugamy obieraczką na cienkie słupki, wrzucamy na patelnie, podlewamy wodą i dusimy chwilę.
- Łączymy składniki, ugotowany ryż, marchewka, cebula z papryką, groszek zielony, fasolkę, kurkuma, sól i pieprz.
- Mieszamy składniki, doprawiamy do smaku.