Ryż carry z indykiem

Ryż carry z indykiem to proste składniki, szybkie przygotowanie, pyszny i zdrowy posiłek.

Ryż carry z indykiem

Potrzebujemy :

  • Świeże mięso z indyka (ilość według gustu)
  • Do mięsa: kawałek imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego.
  • Ryż basmati (1 szklanka na dwie szklanki wody)
  • Przyprawy :1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki carry, czarny pieprz i sól kłodawska.
  • Tłuszcz do smażenia mięsa : olej kokosowy, masło klarowane
  • Oliwa z oliwek do polania na talerzu.

Do podania na talerzu: pomidory, zielona sałata masłowa, szczypiorek.

Przygotowanie:

  • Do garnuszka wlać wodę, zagotować, wsypać ryż, gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie zostawić zakryty na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
  • Mięso kroimy, wlewamy do niego sos sojowy, mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu, dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy indyka, mieszamy i smażymy do momentu delikatnego odparowania wody.
  • Do podsmażonego mięsa, dodajemy ryż i przyprawy, mieszamy dokladnie składniki, zostawiamy na 5 minut do połączenia się smaków.
  • Na talerz wykładamy ryż, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sałatę, pokrojone pomidory, szczypiorek.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked